Hier zijn quizvragen over eten en drinken. We hebben met opzet gekozen voor moeilijkere vragen die dieper ingaan op ingrediënten, oorsprong en minder bekende weetjes uit de wereld van voeding.
U mag deze quizvragen gebruiken als u zelf een quiz organiseert. Als u onze quizvragen gebruikt op een andere website is naamsvermelding vereist op de volgende manier:
Quizvragen by dqz / CC BY
Waarbij dqz een link is naar deze pagina!
Quizvragen over eten en drinken (moeilijk)
1. Wat is de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘whisky’?
A) Water van het leven
B) Gebrande gerst
C) Ierse drank
D) Distillaat van mout
Antwoord: A
Whisky komt van het Gaelic “uisge beatha”, wat letterlijk “water van het leven” betekent.
2. Welke groente zit traditioneel in een klassieke ‘vichyssoise’?
A) Venkel
B) Prei
C) Pastinaak
D) Artisjok
Antwoord: B
Het is een koude soep van prei, aardappel, room en ui.
3. Wat is het hoofdbestanddeel van de Japanse specerij “wasabi” zoals die buiten Japan verkocht wordt?
A) Mierikswortel
B) Groene chili
C) Echte wasabiwortel
D) Mosterdzaad
Antwoord: A
Echte wasabi is duur en zeldzaam; buiten Japan gebruikt men mierikswortel met kleurstof.
4. Wat is het bindmiddel in een klassieke Hollandaisesaus?
A) Room
B) Eieren
C) Gelatine
D) Maïszetmeel
Antwoord: B
5. Welke kaas mag wettelijk alleen zo genoemd worden als hij uit een specifiek Frans dorp komt?
A) Camembert
B) Roquefort
C) Brie
D) Saint-Nectaire
Antwoord: B
Roquefort is wettelijk beschermd en moet uit Roquefort-sur-Soulzon komen.
6. Wat is het verschil tussen cacao en chocolade in de voedingsindustrie?
A) Cacao bevat melk
B) Chocolade is ongefermenteerd
C) Cacao is de pure grondstof, chocolade is het eindproduct
D) Cacao bevat suiker
Antwoord: C
7. Welke alcoholische drank ontstaat uit het fermenteren van honing?
A) Mede
B) Sherry
C) Port
D) Metaxa
Antwoord: A
8. Wat betekent ‘al dente’ letterlijk in het Italiaans?
A) Tot de kern
B) Op de tand
C) Beetgaar
D) Net gaar
Antwoord: B
Het betekent letterlijk “aan de tand” — dus stevig bijtbaar.
9. Welke populaire frisdrank bevat oorspronkelijk extract van de kolanoot?
A) Fanta
B) Pepsi
C) Cola
D) Tonic
Antwoord: C
10. Wat is het hoofdbestanddeel van de saus “salsa verde” in Italië?
A) Basilicum
B) Peterselie
C) Rucola
D) Koriander
Antwoord: B
11. Welke paddenstoelsoort wordt vaak “de diamant van de keuken” genoemd?
A) Shiitake
B) Truffel
C) Oesterzwam
D) Porcini
Antwoord: B
12. In welk land is de likeur Chartreuse ontstaan?
A) Italië
B) Zwitserland
C) Frankrijk
D) Oostenrijk
Antwoord: C
Gemaakt door kartuizer-monniken sinds de 18e eeuw.
13. Wat is “nasi uduk”, een populair gerecht in Indonesië?
A) Gebakken noedels met garnalen
B) Geroosterde kip met kokos
C) Rijst gekookt in kokosmelk
D) Pittige curry met rijst
Antwoord: C
14. Welke vis wordt gebruikt voor ‘gravlax’?
A) Zalm
B) Makreel
C) Kabeljauw
D) Forel
Antwoord: A
15. Welke vitamine is vrijwel afwezig in plantaardige voeding en moet aangevuld worden bij een veganistisch dieet?
A) B12
B) A
C) D
D) C
Antwoord: A
16. Welk kruid is een essentieel bestanddeel van een klassieke “bouquet garni”?
A) Tijm
B) Rozemarijn
C) Koriander
D) Dragon
Antwoord: A
17. Wat is de traditionele bereidingswijze van ceviche?
A) Gekookt in azijn
B) Gegaard in zout
C) Rauw gemarineerd in citrus
D) Gerookt en gekruid
Antwoord: C
18. Welke alcoholische drank wordt vaak gebruikt bij het flamberen van crêpes suzette?
A) Cognac
B) Grand Marnier
C) Rum
D) Armagnac
Antwoord: B
19. Wat is “umami”?
A) Japanse rijstsoort
B) Een vleesvervangende pasta
C) De vijfde basissmaak
D) Een fermentatietechniek
Antwoord: C
20. Wat is het verschil tussen een macaron en een macaroon?
A) De ene is Italiaans, de andere Frans
B) Macaroon bevat kokos, macaron is amandelgebak
C) Macaroon is zoet, macaron hartig
D) Er is geen verschil
Antwoord: B
