Raadsels met antwoorden

Voor diegene die op zoek zijn naar speciale quizvragen hebben we hier een aantal raadsels met antwoorden. Voor het vinden van de oplossing van een raadsel heb je enkel gezond verstand nodig. Raadsels zijn meestal korte verhaaltjes. De kunst is van de informatie in het verhaaltje te gebruiken om het antwoord te vinden. Vaak is het antwoord een antwoord dat we niet verwacht zouden hebben. U mag onze raadsels en antwoorden gebruiken zolang u deze niet gebruikt op een andere website. In dat geval is naamsvermelding vereist op de volgende manier: Raadsels met antwoorden by dqz / CC BY. Waarbij dqz een link is naar deze pagina!
attribution
Raadsel:

Je beschikt over twee kamers. In één van beide kamers hangt een lamp. In de andere kamer bevinden zich enkel drie lichtschakelaars. Het is de bedoeling dat je uitzoekt welke van deze drie schakelaars de lamp doet branden. Je mag hierbij de kamer waar de lamp zich bevindt echter maar één keer betreden.
Oplossing:

Je doet de eerste schakelaar aan en dan weer uit. Vervolgens doe je schakelaar 2 aan en ga je kijken. Brandt de lamp? Dan is schakelaar 2 de juiste. Voelt de lamp warm aan dan is lamp 1 de juiste.

 

Raadsel:

De vader van Pieter heeft 3 zonen: Jan, Joris en …?

Oplossing:
Pieter natuurlijk.

 

Raadsel:

Tom en Jan zijn broers (ze hebben dezelfde vader en dezelfde moeder). “Mijn broer en ik zijn allebei geboren binnen hetzelfde uur”, zegt Jan, “op dezelfde dag van hetzelfde jaar.” “Maar toch zijn we geen tweeling,” zegt Tom. Hoe kan dit?

Oplossing:

Ze maken deel uit van een drieling.

 

Raadsel:

Tim staat achter Joost (zijn buurjongen), terwijl diezelfde buurjongen Joost ook achter hem staat. Hoe kan dit?
Oplossing:

Ze staan rug tegen rug.

 

Raadsel:

Ik heb een hoofd, maar ik kan niet praten. Ik heb ook 4 poten, maar toch kan ik niet lopen. Wat ben ik?
Oplossing:

Een tafel.
Raadsel:

Je kan het achteraan wel sluiten, maar je kan het nooit voorop beginnen, wat is het?
Oplossing:

Een file.

 

Raadsel:

Waarom vind je datgene waar je naar op zoek bent altijd op de laatste plek waar je gezocht hebt?
Oplossing:

Wanneer je iets vindt, moet je niet meer zoeken en is dat ook de laatste plaats waar je hebt gezocht.

 

Raadsels:

Twee vaders en twee zonen gaan op een mooie dag vissen. Ieder is tevreden want vangt een vis. Er worden in totaal 3 vissen gevangen. Hoe kan dit?

Oplossing:
Zoon -Vader- Grootvader.

 

Raadsel:

In een diepe put van 20 meter diep zit helemaal op de bodem een egel. Deze egel wil hier graag uit en begint daarom naar boven te klimmen te klimmen. Overdag klimt de egel 5 meter, maar ’s nachts daalt hij weer 4 meter. Dat gaat zo elke dag opnieuw. Hoeveel dagen heeft de egel nodig om de rand van de put te bereiken?

Oplossing:
De egel heeft 16 dagen nodig om uit de put te raken. Na 15 dagen heeft de egel zo’n 15 meter geklommen. Op de 16de dag doet hij nog 5 meter en is hij dus boven. De egel hoeft namelijk ’s nachts niet meer te dalen!

 

Raadsel:

Vier kabouters staan op een rij naast elkaar. Ze kijken allemaal met hun gezicht dezelfde kant op. Ze dragen ook allemaal een hoedje. Ze hebben echter geen idee welk hoedje ze nou net op hebben. Ze weten echter wel dat er twee groene en ook twee rode hoedjes zijn. De eerste kabouter staat achter een muurtje en kan geen enkele van de andere kabouters zien. De tweede kabouter staat vrij hoog en kan dan ook de hoedjes van de derde en vierde kabouter zien. De derde kabouter ziet enkel de hoed van de vierde kabouter. De vierde kabouter ziet jammer genoeg helemaal geen hoeden. Ga er nu van uit dat de hoeden zo uitgedeeld zijn dat de eerste kabouter een rode hoed heeft, de tweede draagt een groene, de derde een rode en de vierde draagt een groene. Welke kabouter weet dan als eerste welke hoed hij nu zelf op heeft?

Oplossing:
De derde kabouter weet de kleur van zijn hoed omdat hij de groene hoed van kabouter nummer 4 ziet. Als kabouter 3 ook een groene hoed op zou hebben dan weet kabouter 2 zijn kleur, aangezien nr 2 dan 2 groene hoeden ziet. Maar omdat kabouter 2 zijn kleur niet weet, weet nummer 3 wel dat hij een rode op heeft.

 

Raadsel:

Zeven werknemers stappen één voor één in de lift. Op het bovenste verdiep stappen ze dan één na één weer uit de lift. Hoe lang zaten de werknemers in deze lift?

Oplossing:
2 minuten (van 12u59 tot 13u01).

 

Raadsel:

Wanneer je mijn naam luidop zegt of roept, ben ik verdwenen.
Oplossing:

Stilte.

 

Raadsel:

>

Een oude man verkondigt dat hij een zeldzame munt heeft gevonden in zijn achtertuin.
Als opschrift staat er geschreven ’27 voor Christus’. Het is nu 2009. Welk element klopt er niet aan dit hele verhaal?

Oplossing:
De ‘voor Christus’ klopt niet: in die tijd wisten ze nog niets af van Christus en dus kon dat ook nog niet op een munt worden aangebracht.

 

Raadsel:

Een man heeft zich verhangen in zijn kamer. Onder hem is enkel een grote plas water te vinden. We vinden verder niets waarop hij heeft kunnen staan. Hoe heeft hij zichzelf dan kunnen verhangen?

Oplossing:
De man stond op een groot blok ijs dat langzaam is gesmolten.

 

Raadsel:

Een vrouw schiet haar man, houdt hem vervolgens enkele minuten onder water en hangt hem dan op. Toch zitten ze een uur later samen in een restaurant te dineren. Hoe kan dat?

Oplossing:
Ze schiet een foto, ontwikkelt deze en hangt hem vervolgens omhoog.